• Elon Musk heeft op X het Huis van Afgevaardigden opgeroepen om rechters uit hun functie te zetten die de plannen van de overheid dwarsbomen.
  • Niet alleen Musk is kritisch op de rechters, ook vicepresident J.D. Vance schreef al op X dat “de rechtbanken hun macht misbruiken”.
  • Het Witte Huis heeft gezegd “ieder juridisch middel in te zetten om de radicale besluiten van progressieve rechters teruggedraaid te krijgen”.
  • Lees ook: Rechter verbiedt Musk toegang tot data ministerie van Financiën

Techmiljardair Elon Musk roept het Huis van Afgevaardigden op rechters uit hun functie te zetten die zijn bezuinigingsoperatie binnen de overheid dwarsbomen. “Er moet onmiddellijk een golf van gerechtelijke afzettingen komen, niet slechts één”, schreef Musk op berichtendienst X.

Daarna plaatste hij een poll met de vraag of “federale rechters die herhaaldelijk hun macht misbruiken om de wil van het volk via hun gekozen vertegenwoordigers te dwarsbomen, moeten worden afgezet”.

Musk geldt als belangrijk adviseur van president Donald Trump en stuurt DOGE aan. Die taskforce moet de overheid afslanken en dat leidt tot juridische conflicten. Rechter Paul Engelmayer oordeelde afgelopen weekend dat DOGE-personeel informatie moet vernietigen die was verzameld op het ministerie van Financiën.

Niet alleen Musk stoort zich aan de rechtbanken. Vicepresident J.D. Vance schreef onlangs op X dat rechters geen controle hebben over de "legitieme bevoegdheden" van de uitvoerende macht.

Trump heeft zich ook beklaagd over "zeer politieke rechters", al zei hij deze week wel dat hij zich aan uitspraken zou houden. "We willen de corruptie uitroeien. En het is moeilijk te geloven dat een rechter zou zeggen dat we dat niet mogen doen", zei Trump. "Dus misschien moeten we eens goed naar die rechters kijken."

Witte Huis: 'Rechters gedragen zich als juridische activisten'

In navolging van Musk, heeft nu ook het Witte Huis uitgehaald naar "progressieve rechters" die de uitvoering blokkeren van plannen van Trump. "We gaan ons aan de wet en uitspraken van rechtbanken houden, maar wel ieder juridisch middel inzetten om deze radicale besluiten teruggedraaid te krijgen", zei woordvoerster Karoline Leavitt tegen de pers.

De woordvoerster van Trump verweet de media "angst te zaaien". Ze zei dat journalisten de suggestie wekken dat een "constitutionele crisis" is ontstaan doordat de regering de rechterlijke macht zou ondermijnen.

Leavitt zei dat het echte probleem juist bij de rechters ligt. Progressieve rechters zouden hun macht misbruiken door Trump tegen te werken. "We vinden dat deze rechters zich gedragen als juridische activisten en niet als onpartijdige magistraten."

Trump begon na zijn aantreden direct op grote schaal presidentiële bevelen uit te vaardigen. Dat leidde tot juridisch getouwtrek over de rechtsgeldigheid van sommige van die opdrachten.

Leavitt klaagde dat alleen in de afgelopen twee weken minstens twaalf rechterlijke bevelen tegen de regering zijn uitgevaardigd. Ze riep rechters op niet te vergeten dat 77 miljoen kiezers op Trump hebben gestemd. "Ieder rechterlijk bevel is misbruik van het rechtssysteem en een poging de wil van het volk tegen te werken."

LEES OOK: Democraten in de VS komen in verzet: het belangrijkste mikpunt is niet Donald Trump, maar… Elon Musk